Burgery polecane dla miłośników ostrych smaków
Burger wołowy z grilla to prawdziwa gratka dla wszystkich fanów dań mięsnych! Kultowa amerykańska kanapka bardzo dobrze smakuje z pikantnymi dodatkami. Wśród ostrych burgerów największą popularnością cieszą się m.in. takie smaki jak Tex-Mex czy Diablo. Dowiedz się, dlaczego warto ich spróbować!
Sosy robią robotę
Za pikantny smak burgera odpowiadają przede wszystkim dobrze dobrane dodatki. Kluczową rolę ogrywają sosy. Jednym z najbardziej popularnych jest kultowy sos Tabasco, którego różne odmiany charakteryzują się odmienny stopniem ostrości. Nie jest to jednak jedyna opcja, jaką mają do wyboru fani pikantnych smaków. Wiele często wybieranych sosów swoje nazwy zawdzięcza paprykom, które opowiadają za ich ostry smak. Na stoły często trafia m.in. sos jalapeño, habanero czy piri piri. Zwolennicy naprawdę ekstremalnych doświadczeń mogą pójść o krok dalej i spróbować sosów Trinidad Scorpion czy Carolina Reaper. Co ważne, czasem papryczki nie są wyłącznie elementem sosu, lecz są po prostu włożone do środka jako pikantny dodatek.
Propozycje pikantnych burgerów
Wśród ciekawych propozycji dla miłośników ostrych smaków można wymienić chociażby burgera Tex-Mex, który oprócz mięsa wołowego i pikantnej meksykańskiej salsy zawiera w sobie także papryczki chili oraz sos guacamole. Interesującą opcją jest także burger Diablo, który doprawiony jest pikantnym sosem habanero oraz papryczkami jalapeño. Burger Red Hot to z kolei połączenie dwóch bardzo ostrych sosów – peperoncino i jalapeño-majo. Smakiem takich burgerów możemy rozkoszować się w restauracji lub zamówić go sobie do domu. Burgery świetnie jakości dowozi m.in. załoga food trucka Chefs on wheels z Bielska-Białej.
Wymienione wyżej kanapki i tak jednak nie charakteryzują się naprawdę ekstremalnym poziomem ostrości i daleko im do rekordzistów. Za najostrzejszego burgera w Polsce uchodzi Kiler Burger, który serwowany jest przez jedną z warszawskich knajp. Jego ostrość wynosi ok. 5 milionów SHU. Dla porównania, ostrość jalapeño oceniana jest na zaledwie 5-8 tysięcy SHU. Można zatem zaryzykować stwierdzenie, że w takich przypadkach nie chodzi już o rozkoszowanie się smakiem porządnego burgera wołowego z grilla, lecz o sprawdzenie swojej wytrzymałości. Na pewno nie jest to zabawa dla każdego.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana