Co warto wziąć pod uwagę przy zakupie większej ilości mąki?
Ceny produktów spożywczych w naszym kraju stale idą w górę. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób stara się kupować większe ilości pożywienia długoterminowego. Jednym z podstawowych produktów, w które warto się zaopatrzyć na zapas, jest oczywiście mąka, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Co trzeba mieć na uwadze przy zakupie jej większej ilości?
Gdzie najlepiej kupić dużą ilość mąki?
Niezależnie, czy zaopatrujesz się w większą ilość mąki do domu, czy dla swojego biznesu, najlepiej kupić ją prosto z młyna. Taką możliwość daje np. jeden z najstarszych działających młynów w Polsce – Młynomag. Decydując się na taki zakup, masz pewność, że mąka jest najwyższej jakości. Świadczą o tym m.in. normy bezpieczeństwa żywności. Mąka w takich miejscach jest dokładnie kontrolowana, zanim wyjdzie z młyna. Jej jakość przekłada się oczywiście na smak wypieków. Jest to więc idealna mąka do piekarni, restauracji, ale również do wypieków domowych. Co więcej, jest sprzedawana w atrakcyjnych cenach i dzięki zakupom tam wspieramy lokalne biznesy.
Jak prawidłowo przechowywać dużą ilość mąki?
Jeśli planujesz zaopatrzyć swoje gospodarstwo domowe w zapas mąki na najbliższe miesiące, zastanów się, czy masz ją gdzie przechować. Produkt ten nie lub wilgoci, ponieważ to sprzyja rozwojowi pleśni i bakterii, a co więcej może spowodować, że stanie się rozmokła. Jeśli planowałeś składować duże ilości mąki w piwnicy, nie jest to dobrym pomysłem. Najlepiej wybrać do tego suche miejsce, w którym panuje temperatura pokojowa. Warto również pamiętać, że mąka szybko chłonie zapachy, dlatego unikaj miejsc, w których mogłaby czymś przesiąknąć. Worki możesz dodatkowo zabezpieczyć folią albo trzymać w szczelnym pojemniku.
Jak długo można przechowywać mąkę?
Mąka należy do żywności, która długo się nie psuje. Oczywiście, jeśli jest przechowywana w odpowiednich warunkach. Mimo to warto wiedzieć, że nie można jej przechowywać latami. Po takim czasie w mące mogą rozwinąć się pasożyty, a co więcej wpłynie to na smak wypieków. Czas przechowywania mąki zależy od jej gatunku. Na przykład mąkę pszenną jasną, czyli jedną z tych, których najczęściej używa się do wypieków, można składować przez ok. 5 miesięcy. Natomiast jej ciemną odmianę już tylko przez 3. Dłużej o jeden miesiąc możemy przechowywać mąkę żytnią.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana