Czy majonez bez jajek jest smaczny?
Wiele osób nie wyobraża sobie robienia kanapek, sałatek, surówek czy rozmaitych dipów bez użycia majonezu. Tradycyjny majonez przyrządzany z jajek nie jest jednak zbyt zdrowy, a dodatkowo jest bardzo kaloryczny. W związku z tym nie nadaje się dla osób, które dbają o właściwe odżywianie się lub są na diecie niskotłuszczowej. Rozwiązaniem tej sytuacji może okazać się majonez bez jajek – w 100% wegański! Czy jest on smaczny? Sprawdźmy!
Jak smakuje majonez bez jajek?
Majonez bez jajek, wbrew temu, co może się niektórym wydawać, wcale nie różni się smakiem od tradycyjnego sosu. Jest pyszny i wyrazisty, dzięki czemu doskonale pasuje do wielu dań. Świetnie sprawdza się jako dodatek do pizzy czy frytek, a także jako baza do sosów sałatkowych i surówkowych lub przyrządzanych na gorąco. Co więcej, wiele osób docenia jego lżejszą, delikatniejszą formę, która jest znacznie mniej tłusta i kaloryczna od majonezu wytwarzanego na bazie jajek oraz oleju. Warto wspomnieć także o konsystencji wegańskiego majonezu Cremajo 40% lub 20%, która jest gładka, kremowa i stabilna.
Właściwości zdrowotne majonezu bez jajek
Poza rewelacyjnym smakiem majonez wegański cechuje się także właściwościami prozdrowotnymi. Przede wszystkim jest on wykonany w 100% ze składników pochodzenia roślinnego, dzięki czemu jest odpowiedni dla wegan oraz osób, które z powodu alergii nie powinny spożywać jajek. Ponadto ma on obniżoną zawartość tłuszczu – do 40% lub nawet do 20%, w związku z czym ma znacznie niższą kaloryczność.
Tak niskotłuszczowy sos może być jedzony bez wyrzutów sumienia i obaw o zachowanie smukłej sylwetki. Jest on również doskonałą alternatywą dla osób, które cierpią z powodu cukrzycy typu 2, miażdżycy czy otyłości. Co istotne, majonez wegański jest bardzo zdrowy – nie zawiera w swoim składzie uczulającej laktozy, soi ani grochu. Ponadto może być spożywany przez osoby chore na celiakię, ponieważ jest bezglutenowy.
Wiele smaków majonezów wegańskich
Producenci rozmaitych artykułów spożywczych, tacy jak Starck’s Food Polska, poszli jednak o krok dalej. W ich ofercie, poza majonezem bez jajek o klasycznym smaku, znajdziesz też sosy z dodatkiem przypraw, takich jak:
czosnek,
chili,
curry.
Wszystkie z nich cechują się wyrazistym, a niektóre także lekko pikantnym smakiem. Dzięki temu każdy znajdzie wśród nich swój ulubiony sos, a codziennie przyrządzane dania lub kanapki nabiorą jeszcze lepszego, wyjątkowego smaku. Odrobina majonezu wegańskiego wystarczy, by odmienić klasyczną potrawę i nadać jej np. orientalnego charakteru.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana