Czy noże do kombajnu należy ostrzyć?
Noże w sieczkarni kombajnu to bardzo ważny element maszyny. Odpowiadają za rozdrobnienie skoszonej trawy, która następnie zostaje pozostawiona na polach, aby nawozić ziemię. Z czasem, jak większość części, zaczynają się zużywać, co widać w spadku ich ostrości. Pojawia się wtedy pytanie, czy można naostrzyć je w gospodarstwie, a jeśli tak, z czym to się wiąże.
Czy noże w kombajnie można ostrzyć?
Obecnie można wyróżnić trzy podstawowe podejścia do ostrzenia noży w kombajnie. Rolniczy zazwyczaj:
ostrzą części przed rozpoczęciem kolejnego sezonu,
ostrzą części wówczas, kiedy wyraźnie są już stępione i szarpią plony, zamiast je ciąć,
nie ostrzą części w ogóle, a zamiast tego wymieniają je na nowe.
Ostatnie rozwiązanie jest polecane szczególnie w przypadku dużych sieczkarni. Noże do kombajnu muszą być wyważone, żeby maszyna mogła spokojnie i skutecznie nimi operować. Część rolników zauważa, że ostrzenie ich może wpłynąć na ich kształt i wagę, tym samym zaburzając równowagę w układzie maszyny. Noże można ostrzyć, ale trzeba liczyć się z tym, że taka nieznaczna zmiana może wpłynąć na działanie kombajnu. Dodatkowo warto zaznaczyć, że te części są dwustronne, co oznacza, że po ich stępieniu można odwrócić je i ponownie wykorzystać. Ostrzenie można przeprowadzić samodzielnie, chociaż lepiej jest zwrócić się z nożami do zakładu korzystającego ze specjalistycznych maszyn. Zapewnią one minimalne starcie materiału niezbędne do ponownego przygotowania części do działania. Wielu rolników mimo wszystko poleca jednak wymianę ostrzy, bo nowe komponenty zawsze będą wydajniejsze, niż zużyte już noże.
Jak dbać o noże w kombajnie?
Dbanie o części kombajnu jest bardzo ważne, bo pozwala oszczędzić na kosztach związanych z wymianą ich w sezonie. W przypadku wymiany zawsze warto szukać nowych noży, zapakowanych w oryginalne opakowanie, które oferują firmy takie jak RAI-BUD S.C. Oprócz tego rolnik powinien:
sprawdzić stan ostrzy przed rozpoczęciem się sezonu, żeby mieć czas na ich wymianę lub naostrzenie,
reagować, gdy tylko zauważy, że zboża nie są ścinane, tylko rwane,
wykorzystywać tylko najlepsze jakościowo narzędzia,
przechowywać kombajn w suchym i bezpiecznym miejscu poza sezonem.
Jeśli nie zadba się o całą maszynę, jej poszczególne części także na tym ucierpią.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana