Czym się różni pilzner od lagera?

Liczba wytwarzanych na świecie rodzajów piw jest ogromna, nawet jeżeli brać pod uwagę tylko największe i najstarsze browary. Równie imponująca będzie także wielość powstających gatunków, których niezależnie od stosowanej klasyfikacji jest przynajmniej kilkadziesiąt. Wśród tych, które cieszą się popularnością, od lat niezmiennie znajdują się piwa lager oraz pilzner. Choć są one nieraz mylone, występują między nimi dość duże różnice.
Czym są piwa typu lager?
Warzenie piwa ma długą tradycję, a napój ten należy do najstarszych, znacznie wyprzedzając pod tym względem rywalizujące z nim wino. Wytwarzane dziś poszczególne gatunki piwa uzyskuje się, stosując różne rodzaje składników i odmienne technologie. W przypadku piw określanych jako lagery będą to drożdże dolnej fermentacji, a więc należące do rodziny Saccharomyces carlsbergensis, które opadają na dół brzeczki, a zatem mieszaniny słodu, chmielu i wody. Proces fermentacji w przypadku lagerów zachodzi w dość niskiej temperaturze wynoszącej między 6 a 12%. Kolejnym ważnym wyróżnikiem piwa tego rodzaju jest poddawanie go procesowi leżakowania w chłodnych pomieszczeniach, co nie tylko pozwalało na dłuższe przechowywanie, ale także sprzyjało poprawie jakości, zwiększało klarowność oraz dawało niepowtarzalny smak i bogaty aromat. Od niego wywodzi się zresztą nazwa tego gatunku – niemieckie lagern oznacza składowanie, podobnie jak czeskie ležák. Choć lager kojarzy się z piwem czeskim lub niemieckim, lecz jasnym pełnym i potocznie ta nazwa jest stosowana wymiennie, to o zaliczeniu do tej kategorii decyduje wyłącznie technologia produkcji i użyte składniki, można więc spotkać także lagery, które są ciemne.
Przeczytaj również: Tradycyjne metody warzenia piwa
Co wyróżnia pilznery?
Pilzner jest określeniem często stosowanym zamiennie z nazwą lager, a nawet określeniem piwo jasne. W rzeczywistości piwa typu należą do rodziny lagerów i powstały na bazie ich receptur. Pierwsze trunki tego rodzaju pojawiły się stosunkowo późno, bo dopiero w połowie XIX wieku. Stworzono je w Pilźnie położonym w zachodniej części Czech, chcąc uzyskać napój zbliżony do popularnych piw bawarskich. W przypadku pilznera do wytwarzania piwa wykorzystano jednak nieco inaczej przygotowywany słód, a także większą ilość chmielu, co sprawiło, że jest on wyraźniej wyczuwalny w smaku niż w innych piwach typu lager. Sukces pilznera sprawił, że zaczął on być produkowany też w Niemczech, choć powstające tam piwa są bardziej wytrawne i mocniej nasycone dwutlenkiem węgla. Jeszcze bardziej rześkie i orzeźwiające są pilznery produkowane w Stanach Zjednoczonych, jednak ich nachmielenie jest o wiele niższe. Szeroki wybór piw typu lager i pilzner można znaleźć w ofercie hurtowni Zofmar Bis, oferującej piwa regionalne z Polskich i zagranicznych browarów.
Przeczytaj również: Które piwo jest zdrowsze – jasne czy ciemne?
Przeczytaj również: Dlaczego Pilsvar miodowy jest tak często wybierany?
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Mroczkowski Wojciech Mroczkowski Designe
Tytoń, artykuły tytoniowe woj. lubuskie66-100 Sulechów, pl. Ratuszowy 31 lok. 1A
-
Trezorwines Sp. z o.o. Importer i dystrybutor win
Wina - import woj. świętokrzyskie25-154 Kielce, Pileckiego 61
-
Julius Meinl Polska Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Kawa, herbata woj. mazowieckie05-850 Piotrkówek Mały, Pogodna 10