Dlaczego warto jeść nasiona i pestki?
Pestki i nasiona to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych. Nie tylko są bogate w witaminy A, D i E, ale także różnego rodzaju przeciwutleniacze, minerały oraz witaminy z grupy B. Ponadto stanowią bardzo cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, co czyni z nich ważny element profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego. Co jeszcze warto wiedzieć na temat tych składników? Czy warto włączyć je do codziennej diety? Zapraszamy do lektury!
Jakie nasiona i pestki warto jeść?
Jak już wspomnieliśmy, nasiona i pestki mają niezwykle pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Co zawierają najpopularniejsze z nich?
Nasiona słonecznika: są bardzo dobrym źródłem tłuszczu i białka, zawierają także składniki mineralne (magnez, wapń, żelazo, potas, mangan i selen) oraz witaminy (B1, B2, B6, PP, C, E, kwas foliowy). Dzięki wysokiej zawartości witaminy E są idealnym składnikiem diety przy chorobach układu nerwowego. Oprócz tego charakteryzują się dużą ilością kwasów omega – 6 i niewielką omega – 3.
Pestki dyni: to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego. Zawarta w nich kukurbitacyna nadaje im charakterystyczny gorzki posmak, ale ma także działanie przeciwwrzodowe, przeciwrobacze i przeciwnowotworowe. Dowiedziono także, że pestki dyni zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego i pomagają w obniżeniu ciśnienia krwi.
Nasiona sezamu: choć największą popularnością cieszą się w kuchni azjatyckiej, są coraz częściej wykorzystywane w polskich domach. Nasiona sezamu stanowią cenne źródło białek, tłuszczy i węglowodanów, a także witamin (B1, B6, kwas foliowy, E) i składników mineralny (wapń, magnez, żelazo, cynk).
Siemię lniane: to dobre źródło magnezu, cynku, wapnia, a także witamin z grupy B, które wpływają na poprawne funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Udowodniono także jego pozytywny wpływ na tarczycę. Ponadto, w siemieniu znajdziemy działające przeciwnowotworowo lignany (poprawiające prace układu pokarmowego), substancje śluzowe oraz szereg aminokwasów: lizyna, trypofan, leucyna.
Oczywiście warto upewnić się, żeby wszystkie zjadane przez nas nasiona i pestki pochodziły z dobrego źródła — nie były zwietrzałe ani przeterminowane. W tej sprawie z pewnością warto zaufać firmie Planetarianie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana