Dlaczego warto wybrać ekologiczną deskę do krojenia?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię bez choćby jednej deski do krojenia. Zwykle mamy ich kilka – oddzielną do mięs, warzyw czy pieczywa. To podstawowe, najczęściej wykorzystywane narzędzie każdego kucharza i pani domu. Z racji częstotliwości użytkowania, warto zadbać o zakup deski dobrej jakości, wykonanej z najlepszych, ekologicznych materiałów. Dlaczego warto zdecydować się właśnie na taką?
Deska do krojenia – jak dobrać odpowiednią?
Deskę do krojenia znajdziemy w każdym sklepie z akcesoriami do domu, a także w większości supermarketów. Dokonując selekcji, warto postawić na deski wykonane z ekologicznych materiałów, które zapewnią komfort, ale także bezpieczeństwo użytkowania. Najczęściej wybór pada na deski drewniane lub plastikowe. W przypadku jednych i drugich trzeba zwrócić uwagę, z jakiego rodzaju drewna czy plastiku są wykonane. Czy materiał jest bezpieczny i ekologiczny? Czy krojąc na niej produkty żywnościowe, nie przedostaną się do nich toksyny lub opiłki źle obrobionego drewna? Jeśli tylko postawimy na odpowiedni gatunek tworzywa, nie musimy obawiać się o swoje zdrowie.
Deska drewniana – tradycja w nowoczesnym wydaniu
Deska drewniana to klasyczne rozwiązanie, znane w kuchni od lat. Warto wybrać dębową deskę od krojenia, ze względu na wysoką jakość tego materiału. Jest naturalna i ekologiczna, gdyż drewno dębowe ma właściwości bakteriobójcze. Nie wpływa również negatywnie na ostrze noża. Jej prosty, klasyczny wygląd sprawia, że sprawdza się przy serwowaniu różnego rodzaju przekąsek – serów, wędlin czy sushi. Ważne jest, aby pamiętać o jej ręcznym myciu i odpowiedniej konserwacji, aby nie traciła swoich właściwości. Ciekawą alternatywą dla klasycznej deski drewnianej jest deska bambusowa. Wyrób jest ekologiczny – rośnie bardzo szybko, a jego drewno nie wchłania wody. Wykonana z niego deska jest twarda i wytrzymała, a przy tym łatwo utrzymać ją w czystości.
Deska plastikowa – czy może być ekologiczna?
Czy plastik może być ekologicznym rozwiązaniem? Jeśli postawimy na plastik wysokiej jakości lub ten pozyskany z recyklingu - oczywiście! Taka deska będzie praktycznym i korzystnym dla naszego zdrowia rozwiązaniem. Bez problemu umyjemy ją w zmywarce – nawet w wysokiej temperaturze, a dzięki bogatej kolorystyce unikniemy pomylenia deski do mięsa z deską do pieczywa. Szeroki wybór ekologicznych i trwałych akcesoriów do krojenia oferuje Sklep Internetowy Practic, w którym każdy znajdzie odpowiedni dla siebie egzemplarz. Część desek z oferty posiada wygodny stojak lub dodatkowe elementy, zapewniające stabilność podczas krojenia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana