Fakty i mity na temat opakowań jednorazowych
Opakowania jednorazowe (wykonane np. z plastiku, papieru) towarzyszą nam niejednokrotnie w codziennym życiu. Mogą być wykorzystywane w warunkach domowych (przy pakowaniu jedzenia na podróż), a także różnych usługach (głównie w gastronomii do przechowywania i transportowania potraw). Czym charakteryzują się opakowania jednorazowe? Odpowiedź znajduje się w artykule.
Opakowania jednorazowe nie są niebezpieczne w kontakcie z żywnością
Opakowania jednorazowe, aby mogły być zdatne do użytku, muszą spełniać obowiązujące przepisy polskie, unijne. Najważniejszą normą jest Rozporządzenie 10/2011 Unii Europejskiej w sprawie tworzyw sztucznych przeznaczonych do żywności. Czym cechują się dobre i bezpieczne opakowania jednorazowe? Przede wszystkim pozostają obojętne w kontakcie z żywnością (nie zawierają żadnych szkodliwych substancji w swoim składzie), a także nie zmieniają smaku i zapachu potraw. Ponadto można ja określić jako wyjątkowo odporne na ciepło, wytrzymałe, stuprocentowo bezpieczne.
Sklep internetowy Cornetdesign SHOP to miejsce, w którym można zakupić różnego rodzaju opakowania jednorazowe, wykorzystywane szeroko w gastronomii, np. pudełka na kebab, tortillę, hamburgera, ciastka, tacki, boxy, rożki do frytek, kubełki.
Opakowania jednorazowe nie przyczyniają się do niszczenia środowiska
Jednym z najważniejszych mitów, dotyczących opakowań papierowych i tekturowych (plastikowe pudełka to inna bajka), związany jest z niszczeniem środowiska. Wręcz przeciwnie, takie pudełka mają wręcz pozytywny wpływ na rozwój lasów – obecnie panuje polityka, by na jedno wycięte drzewo sadzić kilka (3-4) nowych drzew, z racji wysokiego zapotrzebowania na drewno.
Nie każdy plastik jest zły
Wbrew pozorom, nie każdy plastik działa negatywnie na środowisko. Ma on sporo pozytywnych zastosowań, szczególnie w branży medycznej (używa się go przecież do produkcji akcesoriów medycznych, np. niezbędnych strzykawek czy blistrów tabletek, zapewniających stabilność chemiczną leku). Opakowania jednorazowe z tworzyw sztucznych cechują się wyjątkowymi właściwościami – nie przepuszczają wody, skutecznie chronią przed drobnoustrojami, bakteriami i wirusami, są lekkie, a także gwarantują zachowanie stabilnych warunków wewnątrz. Najważniejsza zasada jest taka – plastikowe pudełka w gastronomii wykorzystujemy jako przedmiot wielokrotnego użytku. Jedno opakowanie nie zanieczyszcza środowiska.
Dodatkowo pamiętajmy, że plastik jest tworzywem, który poddajemy recyklingowi. Mowa tu głównie o PET, HDPE, PVC, LDPE, PP, PS.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana