Herbata. Co musisz wiedzieć o jej odmianach?

 Herbata. Co musisz wiedzieć o jej odmianach?

Herbata kiedyś była przysmakiem bogatych ludzi. Dzisiaj jest w każdym domu. Pisarka Małgorzata Musierowicz stworzyła nawet legendarną rodzinę Borejków, których rozmowy najczęściej toczyły się w kuchni i przy tym właśnie napoju. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o różnych rodzajach herbat, zobacz nasz poradnik. Odpowiadamy w nim na częste pytania.

Jakie są rodzaje herbat?

Herbata znana jest ludziom przynajmniej od 5 tysięcy lat. Dzisiaj jest dla nas normalnym napojem. Jednak w takich krajach takich, jak Japonia i Chiny, herbatę darzy się większym szacunkiem i uwielbieniem. Przeciętny Polak pewnie nie wie o tym wywarze tyle, co mieszkańcy wspomnianych krajów. A szkoda. Ma on bowiem wiele dobroczynnych właściwości, które naprawdę warto znać. Jednocześnie przy niektórych odmianach trzeba być ostrożnym i dawkować je w umiarkowanych ilościach.

Jakie są właściwości zielonej herbaty? Poznaj senchę i matchę

Klasyfikację zaczniemy od zielonej herbaty. Warto wiedzieć, że tak samo jak czarna, czerwona i biała, pochodzi z krzewu zwanego camellia sinensis. Uzyskuje się ją tylko w inny sposób. Nie poddaje się jej fermentacji, tylko działaniu pary wodnej. Dzięki temu nie traci cennych katechin — antyoksydantów. Badania dowiodły, że ten rodzaj herbaty w znacznym stopniu poprawia zdrowie. Zawiera następujące substancje i związki:

  • garbniki,

  • składniki mineralne, w tym: wapń, fluor, żelazo, sód, cynk czy potas,

  • witaminy: A, B1, B2, C, E, K,

  • aminokwasy,

  • flawonoidy.

Czy wiesz, że są dwie odmiany zielonej herbaty? To sencha i matcha. Pierwsza wykazuje najwięcej przeciwutleniaczy. Te zaś są antyzapalne, przeciwdziałają cukrzycy, nowotworom, wzmacniają układ krwionośny i opóźniają starzenie. Z kolei herbata matcha silniej pobudza, bo w składzie ma więcej kofeiny. Jej ważnym komponentem jest ponadto L-teina, która stabilizuje nastrój.

Zbyt częste picie zielonej herbaty wiąże się także ze skutkami ubocznymi. Zwiększa ryzyko powstania:

  • osteoporozy,

  • anemii,

  • bezsenności i niepokoju,

  • zaparć lub biegunki,

  • problemów rozwojowych płodu.

Czarna herbata. Pobudzenie nie dla każdego

Czarna herbata to chyba najbardziej typowa odmiana, spożywana przez nas na co dzień. Proces jej powstawania składa się aż z 4 procesów, których nie będziemy teraz zgłębiać. Skupmy się na jej składzie odżywczym. Jest bogata w polifenole, aminokwasy, alkaloidy oraz związki lotne. Działa antyoksydacyjnie, tak jak zielona. Rozgrzewa, choć po jakimś czasie możesz znów poczuć chłód. Sprawdza się przy dolegliwościach pokarmowych, przeziębieniu i podczas wysiłku umysłowego. Duża ilość fluoru wzmacnia kości i zęby.

Jeśli masz skłonności do niepokoju i pobudzenia, powinieneś pić ten napar jak najrzadziej. Kofeina przyspiesza oddech i zwiększa potliwość. Nie zaleca się jej kobietom w ciąży i karmiącym. Szkodzi poza tym chorującym na anemię i kamicę nerkową.

Czerwona herbata. Dużo garbników to nie zawsze dobrze

Jeśli lubisz nietypowe smaki, to czerwona herbata ci się spodoba. Ma silny, ziemisty aromat. Z wyglądu jest ciemniejsza niż czarna. Jest odmianą nie całkiem sfermentowaną. Co ciekawe, Chińczycy nazywają ją czarną. Ma sporo kofeiny i mikroelementów. Zapobiega rozwojowi cholesterolu. Jest moczopędna i ułatwia trawienie. Działa też antybakteryjnie i przeciwnowotworowo. Pu-erh to jej najpopularniejszy rodzaj. Mieszkańcy dalekiego wschodu piją ją, kiedy mają kaca.

Musisz wiedzieć, że czerwona herbata utrudnia wchłanianie wapnia. Dlatego bezwzględnie nie powinny jej pić osoby cierpiące na osteoporozę. Duża ilość garbników, z których się składa, ma swoje plusy i minusy. Dobroczynne właściwości zostaną zwniwelowane przy nadmiernej kumulacji w organizmie. Żelazo przez nie trudniej się przyswaja, więc jeśli masz problem z układem krwionośnym, wyrzuć Pu-erh ze swojej diety. Nie poleca się jej również kobietom w ciąży, przy nadciśnieniu i jelicie drażliwym.

Czym wyróżnia się biała herbata?

Do mniej oczywistych odmian należy biała herbata. Przetwarza się ją w najmniejszym stopniu. Nie podlega fermentacji. Powstaje z pąków, a nie z liści, jak jej poprzedniczki. Jest delikatna w smaku. Ma bardzo jasny kolor, wydaje się jakby była “niedoparzona”. Z jej picia płynie wiele korzyści. Ma działanie przeciwzapalne, antystarzeniowe i antystresowe. Chroni przed złym cholesterolem i nadciśnieniem. Biała herbata nadaje się praktycznie dla każdego. Ewentualne “przedawkowanie” może skończyć się kłopotami jelitowymi. Istnieje też ryzyko zaburzenia wchłaniania żelaza przez organizm.

Niebieska herbata? Co to właściwie jest?

Jeśli nie jesteś smakoszem herbaty, to możesz nie wiedzieć o istnieniu tej odmiany. Nazywa się ją także szmaragdową, turkusową albo Oolong. Proces jej tworzenia trwa długo. Efektem jest słodki, lekko owocowy posmak. Ma właściwości podobne do zielonej i czarnej herbaty. Co ciekawe, jest kilka jej odmian, które różnią się smakiem. W zależności od sposobu zbierania i fermentacji uzyskuje się nuty kremowe, maślane i kwiatowe.

Wysokiej (cesarskiej) jakości żółta herbata. Na kości i stawy

Żółtą herbatę pił kiedyś cesarz i jego najbliżsi. Jej produkcja jest tak skomplikowana, że należy do najrzadszych typów. W smaku jest gorzko-słodka. Ma jasną barwę i wielką moc. Płynie ona z przeciwutleniaczy i flawonoidów. Nadaje się dla osób, które borykają się z bólem stawów i skłonnością do próchnicy zębów.

Jaka herbata na odchudzanie jest najlepsza?

Jeśli szukasz napoju, który wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, to wybieraj herbaty: zieloną i czerwoną. Zwłaszcza ta druga przyspiesza przemianę materii i przekształcanie tłuszczu w energię. Dodaj do tego zdrową dietę oraz ruch, a zobaczysz wkrótce efekty.

Czy herbata odwadnia?

Biorąc pod uwagę moczopędne właściwości, to jest możliwe. Jeżeli jednak ograniczasz się do kilku filiżanek dziennie, nie musisz się martwić. Pamiętaj, że herbata nie zastępuje wody. To właśnie tej ostatniej najbardziej potrzebują nasze tkanki.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.