Jak dobrać wino do potraw? Porady i wskazówki
Sztuka dobierania odpowiedniego rodzaju wina wymaga doświadczenia i dużej wiedzy. Istnieje jednak kilka podstawowych zasad łączenia win i potraw, które pomogą sprostać temu zadaniu, nawet początkującym smakoszom. Na co zwracać uwagę i jak dobrać odpowiednie wino do potraw?
Zwróć uwagę na kolor wina
Dla wielu początkujących pasjonatów wina, to właśnie kolor jest jedną z kluczowych cech. Jest to dobry trop, ponieważ na jego podstawie możemy dobrać odpowiednie wino do serwowanego dania. Jeżeli nie znamy się na wine pairingu, wtedy warto pamiętać o tych kilku wskazówkach.
Białe wina są jednymi z najczęściej wybieranych. Zazwyczaj są to wina lekkie, bardzo orzeźwiające, dlatego będą odpowiednim wyborem jako aperitif lub dodatek do delikatnych przystawek i serów. Jest to dobre połączenie do wszelkiego rodzaju mięs białych, takich jak kurczak, gęsi, przepiórki, czy kuropatwy. Wina o tym kolorze będą pasować również do ryb i owoców morza. Będzie to dobry wybór, chociażby do potraw kuchni włoskiej. Lekkie propozycje dobrze współgrają z makaronami i niektórymi deserami. Tak naprawdę białe wino jest najbardziej uniwersalne i może okazać się najbezpieczniejszym wyborem. Czerwone wino, ze względu na większą ilość zawartej w niej taniny, znacznie lepiej nada się do potraw z czerwonym mięsem, przystawek podawanych na ciepło. Czerwone wina o słodkim smaku możemy zestawić z dojrzewającymi i ostrymi serami. Co więcej, to również dobry wybór, jeżeli planujemy serwować dziczyznę lub pasztety. Wino różowe jest najlżejsze i najbardziej delikatne. Zazwyczaj podaje się je w towarzystwie deserów i przystawek. Różowe wino to również odpowiedni dodatek do przekąsek, owoców oraz ciast.
Dobór odpowiedniego wina może wpłynąć znacząco na smak i odbiór serwowanych potraw. Jeżeli chcemy rozkoszować się smakiem wina, połączonym z prawidłowo dobranym jedzeniem, dobrym pomysłem może okazać się wyjście do restauracji. Doświadczona obsługa pomoże nam w doborze wina i doradzi jakie połączenia będą najlepszym wyborem. Restauracja N108 oferuje szoferki wybór dobrych win, które w akompaniamencie nietuzinkowych kompozycji smakowych, doskonale uzupełnią podawane dania.
Wybór odpowiedniego wina to nie lada wyzwanie. Istnieją nawet osoby, które profesjonalnie zajmują się wine pairingiem. Jeśli jednak jesteśmy miłośnikami wina, ale nasza przygoda ze świadomym odbieraniem tego napoju dopiero się rozpoczyna, wtedy warto zwrócić uwagę na kilka podstawowych zasad.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana