Jak działają i kogo zaopatrują hurtownie wyrobów mięsnych?

Spis treści
- Kogo zaopatrują hurtownie wyrobów mięsnych?
- Co sprzedają hurtownie wyrobów mięsnych?
- W jaki sposób działają hurtownie mięs?
Hurtownie wyrobów mięsnych specjalizują się najczęściej w dostarczaniu surowego mięsa do punktów sprzedaży detalicznej w różnych formach – przetworzonej w dowolny sposób lub poddanej obróbce termicznej. Hurtownia jest swego rodzaju łącznikiem pomiędzy miejscami, w których dokonuje się uboju zwierząt, a Klientem końcowym. Dowiedz się, w jaki sposób dokładnie działają hurtownie wyrobów mięsnych oraz komu dostarczają swoje produkty.
Kogo zaopatrują hurtownie wyrobów mięsnych?
Hurtownie dostarczają mięso między innymi do:
-
sklepów mięsnych oraz wielkopowierzchniowych na stoiska mięsne,
-
cateringów, hoteli, restauracji,
-
punktów gastronomicznych na dużych statkach wycieczkowych i tych funkcjonujących w ramach ruchu lotniczego,
-
mięsnych sklepów internetowych,
-
stołówek, barów oraz innych hurtowni i dystrybutorów.
Mięso musi być przewożone i składowane w odpowiednich warunkach, by nadawało się do sprzedaży. Należy przewozić je w przystosowanych do tego samochodach z chłodniami lub z wykorzystaniem wkładów chłodniczych – taką praktykę stosuje Hurtownia mięs HURT-MIĘS.
Przeczytaj również: Hurtownia mięsa - zawsze świeże produkty
Co sprzedają hurtownie wyrobów mięsnych?
Hurtownie wyrobów mięsnych wbrew obiegowej opinii nie sprzedają wyłącznie surowego mięsa, ale również wyroby gotowe takie jak kurczaki gotowane, parówki, pasztety, szynki czy serdelki. Dostępne jest zazwyczaj mięso wołowe, wieprzowe czy drobiowe. Oprócz mięsa z kurcząt, świń, cieląt czy krów w ofertach hurtowni można znaleźć mięso ze zwierząt leśnych - zajęcy, saren czy dzików lub dzikiego ptactwa. Dostać można przykładowo słoninę wieprzową, nóżki, podgardla, karkówki, golonki, goleń, łopatki czy żebra. Mięso sprzedaje się w formie samej tkanki mięśniowej zwierząt lub wraz z tkankami przyległymi – łączną, kostną oraz tłuszczową.
W jaki sposób działają hurtownie mięs?
Hurtownie mięs są najczęściej wyłącznie miejscem dystrybucji mięsa, a nie uboju zwierząt. Dostarcza się do nich produkty wprost z rzeźni, po przeprowadzeniu uboju oraz ewentualnego patroszenia lub z zakładu przetwórstwa mięsnego, gdzie wykrawacze oraz masarze zajmują się wstępną obróbką. Mięso poddane przetworzeniu trafia do hurtowni, która następnie zajmuje się jego dalszym rozprowadzaniem do podmiotów, zajmujących się sprzedażą detaliczną gotowych produktów. Żeby mięso się nie psuło, w hurtowni musi być utrzymana odpowiednia temperatura oraz wilgotność. Jako że nie jest to produkt zbyt trwały, zapewnienie określonych parametrów otoczenia jest kluczowe dla zdatności do spożycia produktu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Gp Raj-Fruit Spółka z Ograniczoną Odpowiedzialnością
Owoce, warzywa - hurt woj. mazowieckie05-620 Wilków Pierwszy 57