Jak powstają czekolady i pomady?
Przemysł cukierniczy wykorzystuje rozmaite nadzienia oraz polewy, dzięki którym produkowane wyroby zyskują pyszny, słodki smak. Przygotowanie doskonałej jakości czekolad i pomad wymaga wykorzystania nie tylko odpowiednich składników, ale też nowoczesnych maszyn. Dzięki nim produkcja przebiega znacznie sprawniej, a gotowe wyroby cechują się idealnym wyglądem, smakiem i konsystencją. Sprawdźmy, jak powstają czekolady i pomady!
Przygotowanie czekolady lub pomady
Pomady i czekolady wykorzystywane są zarówno do nadziewania, glazurowania, jak i dekorowania rozmaitych wyrobów cukierniczych. Proces ich produkcji rozpoczyna się od przygotowania wszystkich składników, a następnie połączenia ich do uzyskania jednolitej masy. Ręczne przygotowywanie pomady lub czekolady, szczególnie w większych ilościach, może być jednak bardzo czaso- i pracochłonne.
W związku z tym najlepiej korzystać z zaawansowanych technologicznie sprzętów cukierniczo-piekarniczych, które znajdziesz w ofercie renomowanych sprzedawców, takich jak Guz Technika Piekarnicza. Z ich użyciem przygotowywanie surowców staje się znacznie wydajniejsze, a gotowe produkty mają idealną konsystencję.
Pokrywanie wyrobów czekoladą lub pomadą
Kolejnym krokiem podczas produkcji ciast, drożdżówek, pączków, słodkich bułek i innych wyrobów cukierniczych jest pokrycie ich gotową pomadą lub czekoladą. W tym celu również wykorzystywane są specjalne urządzenia, tzw. pomadziarki, które:
umożliwiają wielogodzinną pracę,
wpływają na oszczędność pomady,
skracają czas dekoracji wypieków,
wykorzystują technikę kurtynową,
umożliwiają dekorację paskową lub jednolitą.
Co więcej, urządzenia te cechują się łatwą i intuicyjną obsługą, a po ustawieniu wszystkich parametrów pracują w sposób automatyczny.
Zalety pomadziarek
Ogromną zaletą używania pomadziarek jest znaczne skrócenie czasu przeznaczanego na dekorację wypieków oraz oszczędne wykorzystanie gotowych mas. Efekt ich pracy jest natomiast bardzo estetyczny i powtarzalny na wszystkich wyrobach. Dzięki maszynom do czekolady i pomady praca w zakładach spożywczych przebiega o wiele sprawniej i jest wydajniejsza.
Ponadto urządzenia te są bardzo higieniczne i łatwe w czyszczeniu, a wszystkie elementy, które mają kontakt z żywnością, są pokryte powłoką teflonową. Co istotne, produkty mogą być dekorowane jednostkowo lub zbiorczo, co jest szczególnie istotne w przypadku masowej produkcji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana