Jak przygotować skrzynki plastikowe do transportu?
Skrzynki plastikowe są trwałe, niepodatne na zasiedlanie przez mikroorganizmy oraz dostosowane do kontaktu z żywnością. Zabrudzone skrzynie z tworzyw sztucznych wystarczy po prostu umyć, a więc są to opakowania wielokrotnego użytku, całkowicie bezpieczne w użytkowaniu. Ogromną zaletą skrzynek plastikowych jest wodoodporność, co stanowi o ich przewadze nad opakowaniami drewnianymi.
Skrzynki do dostaw żywności
Skrzynki do przewozu produktów spożywczych muszą być łatwe w utrzymaniu czystości – przed każdym transportem opakowania są bowiem czyszczone i w razie konieczności także dezynfekowane. Materiał musi być zatem odporny na środki chemiczne i detergenty. Gładka struktura tworzyw sztucznych nie stanowi środowiska przyjaznego do zasiedlania przez różnego rodzaju mikroorganizmy i insekty. Higieniczne pojemniki z tworzyw sztucznych doskonale sprawdzają się także do transportu mięsa i wyrobów świeżych. Skrzynki na mięso muszą być dostosowane do użytku w chłodniach i mroźniach. Żywność nie może być przewożona w opakowaniach, które wpływają na walory smakowe i zapachowe.
Warto wiedzieć, że w zgromadzonych resztkach żywności, jakie pozostają po transporcie, mogą gromadzić się drobnoustroje, dlatego przed kolejnym transportem opakowanie musi zostać dokładnie wyczyszczone – mowa głównie o skrzynkach do transportu pieczywa i mięsa oraz warzyw i owoców, a także wyrobów cukierniczych.
Niezawodne, trwałe i łatwe w utrzymaniu czystości pojemniki plastikowe
Skrzynki plastikowe do transportu żywności muszą spełniać najsurowsze wymogi. Materiał musi być całkowicie bezpieczny i nietoksyczny. Z opakowania pod wpływem wysokich temperatur nie mogą się wydzielać zapachy ani szkodliwe związki chemiczne. Producent pojemników plastikowych Uniform dostarcza opakowań zgodnych z europejskimi normami – skrzynki są dostosowane także do transportu międzynarodowego.
Pojemniki plastikowe to bardzo dobra alternatywa dla skrzyniopalet i drewnianych opakowań, które chłoną wilgoć, są podatne na rozwój pleśni i zasiedlanie przez bakterie. Drewno trudno jest wyczyścić, dlatego drewniane opakowania poddawane są dezynfekcjom i fumigacji, co znacząco podnosi koszty eksploatacji. Ponadto drewniane opakowania są mniej wytrzymałe, a więc częściej trzeba je wymieniać.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana