Jak rozpoznać świeże mięso?
Jedną z ważniejszych kwestii, na które warto zwracać uwagę podczas zakupów spożywczych, jest ich świeżość. Mimo tego, że cena ma równie duże znaczenie, to jeżeli jest niepokojąco niska, powinna zaalarmować o tym, że coś może być nie tak. Doskonałym przykładem jest świeże mięso. Jak można zweryfikować, czy nadaje się do spożycia, czy może lepiej będzie zrezygnować z zakupu? Na co zwracać szczególną uwagę?
Czy wygląd mięsa ma znaczenie?
Świeżość kupowanego mięsa ma ogromne znaczenie. Jakość produktu przekłada się bowiem na zdrowie i samopoczucie. Jednym z czynników, dzięki którym można rozpoznać świeże mięso, jest jego wygląd. Ocena zależy oczywiście od gatunku. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach:
Przeczytaj również: Po czym poznać, że mięso jest świeże?
świeża wołowina ma czerwony kolor,
świeża wieprzowina jest różowa,
świeże mięso drobiowe jest bladoróżowe.
Jeżeli natomiast chodzi o to, co powinno zaniepokoić konsumenta, to jest to między innymi szare mięso, które najprawdopodobniej jest po prostu stare. Oprócz tego ważne jest też, że świeże kawałki są zwarte i jędrne. Nie warto sięgać również po produkty, które są wodniste.
Co jeszcze świadczy o tym, że mięso jest nieświeże?
Wygląd mówi nam naprawdę wiele w kontekście świeżości mięsa. Jednak oprócz tego dobrze zwrócić uwagę również na kilka innych kwestii. O to, co jeszcze powinno być alarmujące, zapytaliśmy pracownika sklepu z ekologiczną żywnością, który wytłumaczył:
- O tym, że mięso jest nieświeże, można się przekonać nie tylko po zauważeniu, że ma inny kolor niż świeże. Oprócz tego nie warto kupować go również wtedy, kiedy ma zielonkawy nalot. Produkt, który należy omijać szerokim łukiem, można też rozpoznać, dotykając go. Mięso, które ma lepką powierzchnię, zdecydowanie nie nadje się do spożycia.
Ostatnią, ale niemniej istotną kwestią, o której warto powiedzieć w kontekście świeżości produktów mięsnych, jest ich zapach. Z zakupów zdecydowanie warto zrezygnować w przypadku, w którym wyczuwalny jest stęchły i słodkawy zapach. Na koniec należy jeszcze wspomnieć o oczywistym czynniku, czyli dacie ważności. Tej kwestii zwykle nie można co prawda zweryfikować w przypadku produktów sprzedawanych, jednak dobrze mieć to na uwadze. Często zdarza się tak, że osoby, które znajdą sprawdzonego dostawcę mięsa, korzystają z jego usług regularnie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana