Artykuł sponsorowany

Jakie mięso nadaje się do paelli?

Jakie mięso nadaje się do paelli?

Kuchnia hiszpańska wyróżnia się wieloma tradycyjnymi potrawami, których głównymi składnikami są owoce morza, mięsa, sezonowe warzywa i makaron lub ryż. Receptury na niezwykle smaczne, aromatyczne i kolorowe dania pochodzą niekiedy nawet sprzed dziesiątek lat. Jednym z nich jest paella. To pozornie proste danie składające się z ryżu, mięsa i warzyw zasłynęło na całym świecie. Jaka jest historia tego dania? Dlaczego paella jest tak pyszna? Jakie mięso zawiera tradycyjny przepis?

Skąd wziął się pomysł na paellę i nazwę dania?

Górskie i rolnicze tereny Hiszpanii od wieków tworzą idealne warunki do uprawy i hodowli. Pasterze i rolnicy potrzebowali potraw, które szybko zasycą ich głód. Jednocześnie będą łatwe w przygotowaniu i powstaną z lokalnych, niedrogich składników. W regionie Walencji ryż uprawiany jest na szeroką skalę. To właśnie dlatego podstawą dania jest przede wszystkim ryż i warzywa sezonowe. Pierwsze wzmianki na temat potrawy pochodzą z przełomu XV i XVI wieku i nie uwzględniają mięsa, które zaczęto dodawać do paelli prawdopodobnie dopiero w XVIII wieku.

A co z nazwą? Jak wyjaśnia sklep hiszpański Corrida, oficjalnie danie nazwano paellą dopiero w 1840 roku, jednak pochodzenie nazwy nie jest do końca jasne. Zdaniem niektórych historyków wyjaśnienia nazwy należałoby szukać w łacinie, natomiast inni twierdzą, że pochodzi z języka arabskiego, ponieważ to właśnie Arabowie przywieźli do Hiszpanii w VIII wieku ryż.

Mniej prawdopodobna, choć o wiele bardziej romantyczna, jest historia opowiadana wśród Hiszpanów. Wspomina ona o mężczyźnie, który pragnął zdobyć serce swej wybranki przez przygotowanie jej wybornego dania. Postanowił ugotować dla niej paellę. Gdzie w tej historii można doszukiwać się wyjaśnienia nazwy? Otóż słowa „dla niej” w tłumaczeniu hiszpańskim brzmią „para ella”. Szybko wymawiane mogły brzmieć jak paella. Czy jest w tym ziarnko prawdy? Nie dowiemy się.

Jakie mięso jest składnikiem paelli?

Tradycyjny przepis zawiera mięso z królika i drób. Takie połączenie sprawia, że danie mimo ryżu jest lekkie, ma odpowiednią zawartość zdrowych tłuszczy i wyborny, mięsny aromat. To jednak niejedyna, słuszna receptura przygotowywania paelli. Na przestrzeni lat powstało wiele różnorodnych przepisów bazujących na tradycyjnej recepturze, co nie tylko zakłada wykorzystanie innego rodzaju mięsa, ale również jego brak. Oprócz paelli z wieprzowiną, cielęciną lub wołowiną, dużą popularnością cieszy się paella marinera, do której dodaje się między innymi kałamarnice, kalmary, małże, krewetki, homary i innego rodzaju skorupiaki. Paella może być również wyłącznie warzywna, wtedy nosi nazwę paella con verduras.

Co sprawia, że smak paelli zachwyca na całym świecie?

Paella jest prostym daniem wyłącznie z pozoru. Przygotowanie jej zgodnie z tradycyjną recepturą nie jest trudne, jednak wszystkie procesy zachodzące podczas gotowania nadają jej niebywałego charakteru. Na smak paelli wpływa wiele czynników. Jednym z nich jest oczywiście dobór składników. Choć wielu kucharzy decyduje się na ryż do risotto, zdecydowanie lepszym wyborem jest specjalnyryż do paelli. W odróżnieniu od innych odmian, ryż senia, arroza lub bomba są krótkie i bardziej okrągłe, dzięki czemu doskonale chłoną wywar, przejmując jego smak, a po ugotowaniu są sypkie.

Nie bez znaczenia jest też sposób przygotowywania paelli. Oto kilka wskazówek, dzięki którym domowa paella będzie smakowała jak tradycyjne, hiszpańskie danie:

  • smaż na stalowej patelni do paelli – paellera jest płytka i posiada niewielkie wgłębienia, dzięki którym zachowuje taką samą temperaturę na całej powierzchni,

  • przed zalaniem ryżu bulionem podsmaż go przez kilka sekund na rozgrzanej patelni – dzięki temu będzie sypki,

  • po dodaniu warzyw nie mieszaj ryżu, aby skrobia nie wydostała się z ziarna,

  • zastosuj świeże przyprawy: szafran, czerwoną paprykę,

  • po ugotowaniu pozostaw paellę na kilka minut przed serwowaniem, w tym czasie nabierze koloru i aromatu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.