Jakie nietypowe składniki dodać do pizzy?
Pochodząca z Włoch pizza to jedna z najbardziej lubianych potraw na świecie. Ten drożdżowy, wypiekany w piecu placek z najróżniejszymi dodatkami jest chętnie jedzony nie tylko w Europie, lecz także w Azji i na całym świecie. W zależności od kręgu kulturowego, możemy na nim znaleźć ciekawe i oryginalne składniki. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jakie nietypowe dodatki można znaleźć na pizzy, czytaj dalej ten artykuł.
Pizza wytrawna niejedno ma imię
Wszyscy przyzwyczailiśmy się do najbardziej popularnych składników pizzy, jakimi są: różne rodzaje sera czy wędlin, a także oliwki i pieczarki. Nie dziwią nas także na pizzy owoce, takie jak np. ananas, będący typowym dodatkiem do pizzy hawajskiej. Jednak sporo osób mogłoby się zdziwić widząc na swojej pizzy…..jajko sadzone. Ten nietypowy składnik pizzy znajdziemy na przykład we francuskich pizzeriach i w niektórych wersjach pizzy na całym świecie. Także w Polsce możemy znaleźć tego rodzaju dobrą pizzę z jajkiem sadzonym, choć z pewnością jest ona mniej popularna.
W krajach azjatyckich i basenu Morza Śródziemnego na pizzy równie często znajdziemy owoce morza, takie jak np. krewetki czy ryby, co wynika z charakteru tamtejszej kuchni opartej na szerokiej dostępności tego rodzaju składników. Jednak, aby ich skosztować, nie musimy jechać aż tak daleko, Oryginalną pizzę z krewetkami znajdziemy na przykład w Menu pizzerii Złoty Róg w Płocku. Na pizzy zwykle królują także pieczarki, które w niektórych regionach naszego kraju, zwłaszcza w sezonie jesiennym, czasami zastępuje się kurkami. Wielbicieli wytrawnych smaków skusić mogą na pizzy ogórki konserwowe, które są stosunkowo rzadko spotykanym dodatkiem.
A może by tak na słodko, czyli wszystkie chwyty dozwolone
Pizza zwykle kojarzona jest ze słonym i wytrawnym smakiem. Co by się jednak stało, gdybyśmy zjedli ją w wersji…..na słodko? Na taki pomysł wpadli Japończycy, którzy znani są z umiłowania do dziwnych smaków. Wymyślili oni pizzę z białym serem i miodem, którą zjada się jako deser. Nie wiadomo, czy pomysł taki przyjąłby się w Polsce, choć ser biały chętnie jemy w postaci farszu do pierogów czy naleśników. Powiedzenie „jaki kraj, taki obyczaj”, można by było więc śmiało sparafrazować, mówiąc„ jaki kraj, taka pizza”.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana