Jakie są najpopularniejsze dania kuchni greckiej?
Kuchnia grecka być może nie jest tak popularna, jak włoska lub hiszpańska, ale w niczym im nie ustępuje. Jakie są najpopularniejsze potrawy kuchni greckiej? Czym są takie dania jak musaka, souvlaki czy dolmades? Dowiedz się więcej i już dziś zasmakuj w greckich przysmakach!
Moussaka i gyros – greckie klasyki
Wśród dań kuchni greckiej bardzo dużą popularnością cieszy się przede wszystkim gyros. Co ciekawe, danie to zawędrowało do Grecji z Turcji i jest blisko spokrewnione z kebabem. Jest to mięso wieprzowe, drobiowe, barania lub cielęce, które opieka się na rożnie wokół pionowej osi. Dzięki temu wyróżnia się on intensywnym smakiem dobrze doprawionego, soczystego mięsa. Znajdziemy go zarówno w knajpkach typu fast-food, gdzie często podawany jest w picie, jak i w tradycyjnych restauracjach.
Przeczytaj również: 9 przypraw, bez których nie obędzie się kuchnia grecka
Innym niezwykle popularnym daniem, które znajdziemy w każdej greckiej restauracji, jest musaka, czyli zapiekanka z mięsem mielonym, tartym serem, bakłażanem, pomidorami i sosem beszamelowym. W oryginalnym, greckim przepisie znajdziemy szatkowane mięso jagnięce, lecz współcześnie w musace częściej znajdziemy zmielone mięso wołowe lub wołowo-wieprzowe, co ułatwia przygotowanie dania w warunkach domowych. Z wyglądu przypomina nieco włoską lasagne, ale jej walory smakowe są zupełnie inne. Warto spróbować i porównać.
Najpopularniejsza sałatka na świecie
Sałatka grecka to zdecydowanie najbardziej znana sałatka na świecie. Warto jednak wiedzieć, że w Grecji nie znajdziemy tylko jednego rodzaju sałatki. Bardzo dużym uznaniem cieszy się m.in. horiatiki, czyli w wolnym tłumaczeniu sałatka wiejska. W jej skład wchodzą takie składniki jak ser feta, dojrzałe pomidory, świeże ogórki, oliwa z oliwek, oregano i sól. Co ciekawe, w Grecji spożywa się ją zazwyczaj w chlebie, który moczy się w sałatkowym sosie. Do tradycyjnego przepisu można jednak wprowadzać różne modyfikacje i dodać np. kurczaka, cebulę czy sałatę lodową. Ciekawą propozycją jest także sałatka cypryjska, w której zamiast fety znajdziemy grillowany ser halloumi.
Souvlaki, dolmades i inne przysmaki
Wśród przysmaków kuchni greckiej na uwagę zasługuje także souvlaki, czyli kawałki mięsa wieprzowego lub kurczaka, nadziane na specjalną szpadę i pieczone na ruszcie. Danie to jest bardzo podobne do gyrosa, różni się głównie sposobem przyrządzania. Sekretem niezapomnianego smaku tej potrawy są aromatyczne przyprawy, w których marynuje się mięso. Ciekawą propozycją jest również dolmades, który z wyglądu przypomina swojskie gołąbki. W tym przypadku farsz mięsny z dodatkiem ryżu nie jest zawijany kapustę, lecz w liście winogron.
Ciekawą propozycją jest peinirli, przez wielu nazywane grecką pizzą. W porównaniu ze swoim włoskim odpowiednikiem ma ona bardziej podłużny kształt, który ma przypominać łódź. Jak bowiem wiadomo, Grecy są niezwykle przywiązaniu do morza. Wśród składników, które najczęściej znajdziemy na peinirli, można wymienić m.in. ser kozi, szpinak, orzechy, pomidory, oliwki, jajka, wołowinę i oczywiście ser feta. Takie danie może przypaść do gustu w szczególności najmłodszym koneserom greckiej kuchni.
Dania z ryb i owoców morza
Grecy to lud morza. W kuchni greckiej nie może zatem zabraknąć dań z ryb i owoców morza. W tradycyjnej kuchni greckiej bardzo popularne jest pieczenie i grillowanie ryb w całości. Wynika to z tego, że w opinii wielu Greków mięso z okolic głowy jest najsmaczniejsze i najdelikatniejsze. Bardzo często spożywa się pstrągi, lecz dużą popularnością cieszą się też m.in. dorady i barweny. W wielu daniach wyspiarskich wykorzystuje się także mniejsze rybki, np. sardynki, stynki i tuńczyki. Jako przystawkę w często podawane są przykładowo tiganita psaria, czyli smażone stynki.
W repertuarze greckich kucharzy znajdziemy także mnóstwo przepisów na dania z owocami morza, m.in. z ośmiornicami, małżami, krewetkami czy kałamarnicami. Owoce morza często są smażone, grillowane lub zapiekane, a podaje się je zazwyczaj z oliwą i sosem aioli. Aby poznać ich smak, nie trzeba na szczęście wybierać się aż do Grecji, potrawy przyrządzone według tradycyjnych przepisów znajdziemy również w Polsce, np. w restauracji Zorba w Gdańsku.
Czy w Grecji są zupy?
Grecja co prawda nie słynie z zup, ale w lokalnej kuchni znajdziemy kilka przepisów, które mogą nas zachwycić. Revithia to sycąca zupa z cieciorki gotowanej na wodzie z wcześniej podsmażoną cebulą. Na podobnej zasadzie funkcjonuje fakes, czyli zupa z soczewicy. Obie te zupy można z powodzeniem nazwać daniami jednogarnkowymi. Po zjedzeniu jednej solidnej porcji ciężko wcisnąć cokolwiek więcej. Inną ciekawą propozycją jest fasolatha, czyli zupa z białej fasoli z dodatkiem pomidorów, cebuli, marchewki i selera. Co ważne, wszystkie te zupy są naprawdę łatwe w przygotowaniu.
Co wyróżnia greckie desery?
Na koniec warto dowiedzieć się nieco więcej o greckich deserach. Podstawą większości słodkich przysmaków jest ciasto filo, które właściwościami bardzo przypomina ciasto francuskie. W greckich restauracjach bardzo często znajdziemy baklawę, która jest również popularna m.in. w Turcji i Bułgarii. Płaty ciasta filo przekłada się syropem cukrowym, miodem i orzechami, a następnie całość się zapieka. Na bazie tego samego ciasta przyrządza się także ciasteczka kataifi, które nadziane są orzechami i lokalnymi owocami, np. rodzynkami lub morelami, oraz deser galaktoboureko, w którym budyniową masę zapieka się tutaj razem z płatami ciasta filo, a po upieczeniu polewa się syropem cukrowym. Wśród greckich deserów na wyróżnienie zasługuje także revani, czyli puszyste ciasto z kaszy manny, oraz loukoumedes, które przypominają nieco polskie pączki. W okresie bożonarodzeniowym Grecy bardzo często przyrządzają również deser o nazwie melomakarona, czyli kruche ciasteczka, które urzekają smakoszy delikatną pomarańczowo-korzenną nutą.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana