Jakie składniki zaliczamy do naturalnych surowców spożywczych?
Masowa produkcja żywności wymaga zastosowania rozmaitych dodatków. W celu wyrobu poszczególnych artykułów stosowane są składniki pochodzące między innymi z naturalnych surowców spożywczych. Co dokładnie się do nich zalicza? Odpowiedź na to i na wiele innych pytań zawarliśmy w dalszej części przygotowanego przez nas artykułu. Dowiedz się, czym są naturalne surowce przeznaczone dla przemysłu spożywczego i jakie składniki zawierają.
Co warto wiedzieć na temat dodatków do żywności?
Jak już wspomnieliśmy, składniki, które można pozyskać z naturalnych surowców spożywczych, są wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Są one niezbędne w licznych zakładkach produkcyjnych, natomiast przede wszystkim przydają się do produkcji w takich działach branży spożywczej, jak:
cukiernictwo,
piekarnictwo,
przemysł mleczarski,
przemysł mięsny,
działalność producentów napojów,
działalność przetwórców owocowo-warzywnych.
Surowce dla przemysłu spożywczego mogą mieć jednak różną specyfikę. W Polsce dopuszczono do użycia ponad 330 rozmaitych dodatków funkcjonalnych do żywności, ponadto – mniej więcej 90 aromatów naturalnych i substancji aromatyzujących. Ich wykorzystywanie w branży spożywczej wynika przede wszystkim z tego, że gwarantują różnym wyrobom należytą świeżość, dzięki czemu wydłużają maksymalny termin ich spożycia. Należy jednak podkreślić, że dodatki te mogą być zaliczane do jednej z trzech grup:
naturalne dodatki funkcjonalne, pozyskiwane z surowców naturalnych,
dodatki funkcjonalne identyczne z naturalnymi pod względem właściwości, natomiast pozyskiwane w procesie syntezy chemicznej,
sztuczne dodatki funkcjonalne, które nie występują w przyrodzie i są pozyskiwane w wyniku syntezy chemicznej.
Jakie naturalne surowce spożywcze i ich składniki są wykorzystywane przez producentów żywności?
Do naturalnych surowców spożywczych dystrybuowanych przez takie przedsiębiorstwa jak dystrybutor surowców spożywczych Ilkow Trade, zalicza się te, które występują w pożywieniu naturalnie. Ich dużą zaletą jest to, że nie ma konieczności ich przetwarzania, dzięki czemu powstałe z nich artykuły spożywcze są zdrowsze. Należą do nich przede wszystkim produkty roślinne, takie jak warzywa, owoce, zboża, przyprawy i oleje oraz produkty zwierzęce, czyli mleko, mięso, jaja i miód. Warto jednak podkreślić, że dla producentów żywności kluczowe znaczenie mają składniki, które można pozyskać z naturalnych surowców spożywczych. Składnikami tymi są na przykład substancje słodzące, sole, witaminy, surowce sojowe, błonnik i składniki mineralne.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana