Na czym polega zjawisko krystalizacji w cukiernictwie i jak mu przeciwdziałać?
W produktach cukierniczych, a zwłaszcza w miodzie może dochodzić do krystalizacji, czyli wytrącania się kryształków cukru. W jej trakcie dochodzi do wyodrębnienia związku chemicznego z roztworu spożywczego. Krystalizacja w szczególności zachodzi w tych produktach cukierniczych, które w swoim składzie posiadają naturalny miód. Zjawisko krystalizacji może powodować ich twardnienie i trudności w zastosowaniu. Jak przeciwdziałać krystalizacji?
Krystalizacja wyrobów cukierniczych – jakie są jej przyczyny?
Produkty cukiernicze, które posiadają w swoim składzie naturalny miód, mogą zmieniać swoją formę z płynnej na stałą. W efekcie cukier rozdziela się od substancji stałych lub płynnych, które mogą stracić swoją konsystencję lub smak. Wynika to ze specyficznego składu chemicznego miodu. Zachodzenie procesu krystalizacji zależy od zawartości glukozy i fruktozy. Miody, które posiadają dużą zawartość glukozy, będą krystalizować się znacznie szybciej – np. miód rzepakowy. Miody o dużej zawartości fruktozy z kolei, znacznie dłużej pozostaną płynne. Proces krystalizacji występuje w różnym przedziale czasowym i zależy od rodzaju miodu. Specjalistyczne produkty cukiernicze, które mają za zadanie przeciwdziałać krystalizacji, oferuje m.in. dystrybutor wyrobów dla branży spożywczej Holger Food, który dba o zadowolenie swoich Klientów.
Krystalizacja produktów cukierniczych – czym jest sztuczny miód?
Sztuczny miód to jeden z produktów, który nie podlega krystalizacji i zawsze zachowuje swój płynny stan. Produkt ten powstał w celu zaspokojenia potrzeb przemysłu cukierniczo-piekarskiego. Wykonywany jest na bazie dobranego syropu glukozowo-fruktozowego i zawiera specjalnie zharmonizowaną mieszankę substancji aromatyzująco-barwiących. Sztuczny miód idealnie zastępuje miód naturalny, jest zawsze gotowy do użycia, zachowując przy tym swoje walory smakowe.
Sztuczny miód – gdzie kupić?
Karmelizacja miodu w produktach cukierniczych może znacznie utrudnić ich spożywanie oraz utratę płynnej konsystencji. Dlatego decydując się na zakup płynnego miodu, warto wybierać renomowanych producentów, którzy oferują wysoką jakość produktu wykonanego ze starannie wyselekcjonowanych składników. Taki miód można zakupić w wygodnych wiaderkach o różnej pojemności – 7 lub 15 kilogramów. Profesjonalni producenci gwarantują także terminowość dostaw i fachowe doradztwo na każdym etapie realizacji zamówienia – zarówno hurtowego, jak i detalicznego. Miód sztuczny to gwarancja uniwersalności o szerokich możliwościach zastosowania – do produkcji pieczywa, słodkich wypieków, płatków śniadaniowych, lodów czy masy makowej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana