O czym mówi kolor wędliny?
Wędlina jest częstym dodatkiem do kanapek i dań gotowanych. Warto zwrócić uwagę na jej jakość i uniknąć sztucznie ulepszanych produktów, które mogą zaszkodzić zdrowiu. Mięso wytwarzane w hodowlach przemysłowych może zawierać ulepszacze, konserwanty, antybiotyki i hormony. Wszystkie one są zbędne, często wręcz zakazane. Jak jednak klient ma rozpoznać, czy warto kupić wybraną szynkę lub kiełbasę? Dowiedz się, co powie Ci kolor! wędlin
Znaczenie koloru wędliny
Wyjątkowo ładny, różowy kolor szynki może świadczyć o dodanych do niej azotynach. Jeśli są one spożywane w nadmiernych ilościach, mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Złotawy lub zielonkawy kolor skóry szynki wskazuje na dodatek preparatu wędzarniczego. Dobrej jakości wyrób, naturalnie wędzony, powinien mieć ciemną, suchą skórkę, a co najważniejsze taką, która brudzi.
Zdarza się, że na szynce lub kiełbasie jest widoczny metaliczny, tęczowy połysk. Niekoniecznie oznacza to, że produkt jest niebezpieczny dla zdrowia konsumenta. Wynika on z procesu mechanicznego, jakiemu poddano szynkę. Krojenie powoduje bowiem zmianę struktury mięsa. Włókna mięśniowe na powierzchni wędliny przemieszczają się, a efektem jest właśnie takie błyszczenie. Jak wskazują specjaliści Zakładu przetwórstwa mięsnego Herold, produkty te poddawane są ponadto działaniu promieniowania świetlnego. Skutkuje to uginaniem światła na powierzchni danego obiektu. Załamane światło padające na wędlinę sprawia wrażenie „tęczy”. Z drugiej może ona być również efektem dodatku wypełniaczy, takich jak solanka, skrobia modyfikowana czy białko sojowe.
Jakie wędliny wybierać, a których unikać?
Najlepiej wybierać białe, różowo-szare lub szarawe, niejednolite wędliny. Dobrej jakości wędzonki, szynki i kiełbasy są matowe, mają naturalne kolory przetworzonego mięsa. Nie będą one różowe, ich struktura nie będzie idealnie gładka. Mięso takie zazwyczaj ma włókna oraz przerosty tłuszczowe. Oznacza to, że zachowało swoją strukturę. Powinno być także wilgotne, ale nie błyszczące. Warto zwrócić uwagę, czy nie ma dziurek po przekrojeniu, które mogą świadczyć, że produkt jest przetworzony i napompowany ulepszaczami.
Poza kolorem warto sprawdzić skład produktu. Ważne są ilość mięsa w gotowym wyrobie, procentowa zawartość białka pochodzenia zwierzęcego, liczba składników użyta do produkcji. Niepokój powinna zwrócić zawartość MOM-u oraz aromatu dymu wędzarniczego,
Wędliny nie powinny ociekać wodą ani mieć chemiczno-słonego zapachu. Produkty warte zakupu nie mają również mazistej ani zbyt twardej konsystencji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana