Objawy mogące sugerować alergie pokarmowe
Warto wiedzieć, że alergie pokarmowe nie są tak powszechne jak się wydaje. O wiele częściej spotykamy się z nadwrażliwością na pewne pokarmy, nazywaną nie słusznie alergią pokarmową.
Alergie pokarmowe są dość proste do zaobserwowania, nawet dla laika: po zjedzeniu nawet odrobiny alergizującego pokarmu robimy się czerwoni, zaczynamy się dusić - puchną nam śluzówki układu oddechowego, może zacząć się wstrząs anafilaktyczny. W ten sposób możemy sami zdiagnozować alergię na orzeszki ziemne, skorupiaki itd.
Dużo trudniej jest zdiagnozować nadwrażliwości pokarmowe. Ponieważ nie ma laboratoryjnych testów alergicznych o 100 procentowej wiarygodności, a nie specyficzne i niezbyt gwałtowne objawy, rzadko są kojarzone ze spożywanym pokarmem.
Jakie są objawy nadwrażliwości pokarmowej nazywanej alergią pokarmową?
Do najczęstszych objawów nadwrażliwości pokarmowej, niesłusznie nazywanej alergią pokarmową, należą objawy ze strony układu pokarmowego:
- wzdęcia, gazy,
- zaparcia, ale też biegunki,
- pozostałości nie strawionych pokarmów w kale,
- bóle brzucha,
- refluks,
- brak apetytu,
- uczucie pełności lub odbijanie po posiłku.
Ale jest także cała gama objawów czy diagnozowanych chorób, które nie wiąże się z nadwrażliwością pokarmową, szczególnie jeśli laboratoryjne testy ich nie potwierdziły. Należą do nich:
- wysypka lub pokrzywka,
- Atopowe Zapalenie Skóry, a zanim się w pełni rozwinie, suche, zaczerwienione miejsca w różnych częściach ciała: łokcie, kolana, a z czasem kolejne części ciała;
AZS to już lata zaniedbań, bo nikt nie wpadł na pomysł, by wycofać wcześnie z diety któryś z najczęstszych alergenów: gluten pszenny lub gluten każdego rodzaju, aweninę z owsa oraz kazeinę i laktozę – wszystkie produkty z mleka każdego rodzaju. Z czasem zaczynają pojawiać się nadwrażliwości na kolejne pokarmy: białko i żółtko jaj, wołowinę i cielęcinę, psiankowate, cytrusy itd. Do MagMed Centrum Medycyny Naturalnej trafiają dzieci i dorośli, którzy nie mogą prawie już nic jeść, bo nikt w porę nie odkrył bazowych produktów źle tolerowanych i z czasem pobudzony układ immunologiczny zaczął reagować nadwrażliwością także na inną żywność.
Kolejne objawy nadwrażliwości czy alergii pokarmowych to:
- biały, przewlekły katar,
- refluks,
- obniżona odporność,
- problemy neurologiczne,
- nadpobudliwość i problemy z koncentracją,
- mgła mózgowa,
- bóle stawów.
Z nadwrażliwością, czy alergią pokarmową, spotykamy się najczęściej u dzieci urodzonych przez cesarskie cięcie, krótko karmionych mlekiem matki, przede wszystkim z rodzin obciążonych: celiakią, alergiami pokarmowymi, astmą, alergią wziewną, syndromem cieknących jelit czy chorobami autoimmunologicznymi.
Warto wiedzieć, że w przypadku alergii czy nadwrażliwości pokarmowych, jeśli nie wycofa się z diety produktów źle tolerowanych, w organizmie trwa nieustający stan zapalny, gdyż cały czas dostarczane są czynniki drażniące. Układ immunologiczny staje się nadaktywny i zaczyna z czasem reagować histerycznie na pyłki roślin, roztocza, sierść i jad zwierząt, puch... A kolejny etap to: alergie wziewne, astma itd.
Warto więc skorzystać z testów biorezonansowych na alergie i porad dobrego specjalisty, by uniknąć wielu problemów zdrowotnych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana