Oregano w kuchni i lecznictwie
Lebiodka pospolita, czyli właśnie oregano to roślina wieloletnia, którą można spotkać jako dzikożyjącą również w Polsce. Świetnie podkreśla smak dań kuchni włoskiej, w tym pizzy, makaronów oraz sosów pomidorowych. Intensywny smak i wspaniały aromat zawdzięcza bogactwu składników w niej zawartych. Te natomiast sprawdzają się idealnie w lecznictwie. Oregano można stosować w formie świeżych liści, suszonej oraz olejków. Przeczytaj!
Lebiodka pospolita w kuchni
Do najważniejszych składników oregano, które wpływają na walory smakowe i właściwości zaliczają się:
olejek tymolowy;
kwas kawowy;
garbniki;
flawonoidy;
fitosterole.
Według cennych informacji hurtowni ziół i przypraw Floramex oregano wydobywa z sosów i mięs intensywny smak. Nieco korzenny i wytrawny aromat jest tak charakterystyczny, że dania wzbogacone oregano nie sposób pomylić z żadnym innym. Najczęściej do sosów, makaronów czy pizzy dodawane jest świeże oregano w formie listków. Bardzo dobrze sprawdza się również suszone, które zawiera jeszcze więcej bogactwa aromatów i smaków. Wielu kucharzy profesjonalistów stosuje też zioła i przyprawy np. oregano w formie olejków.
Przeczytaj również: Jakie właściwości lecznicze ma kmin rzymski?
Zastosowanie oregano w lecznictwie
Dlaczego lebiodka pospolita ma tak duże znaczenie dla prawidłowego zdrowia? Powodem jest ogromna ilość wartościowych składników i mikroelementów. Do najważniejszych zaliczają się np. witaminy A, C, E, K oraz te z grupy B. Wskazane powyżej substancje – zwłaszcza olejek tymolowy – zwiększają właściwości bakteriobójcze. Oregano stosuje się przede wszystkim gdy:
zmagasz się z nadwagą i chcesz zbalansować działanie układu trawiennego;
doskwiera Ci cukrzyca typu II;
chcesz wesprzeć organizm w walce z zapaleniem czy stanem grzybicznym;
odczuwasz pogorszenie działania układu oddechowego.
Oregano w formie suplementu diety możesz stosować jako olejek lub wyciąg zamknięty w kapsułkach. Pamiętaj, by zawsze stosować się do zaleceń związanych ze stosowaniem określonych ilości każdego dnia. Zwykle podane są one na opakowaniu. Ogromną zaletą oregano jest to, że możesz hodować je cały rok np. w domowej szklarence. Świetnie też sprawdzi się w ogrodzie ziołowym i warzywnym. Dzięki temu zawsze będziesz mieć pod ręką garść ulubionych ziół!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana