Rodzaje kieliszków do alkoholi

Spis treści
- Kieliszki do wódki
- Kieliszki do whisky
- Kieliszki do koniaku
- Kieliszek do czerwonego wina
- Kieliszek do białego wina
- Kieliszki do szampana
Towarzyskie picie alkoholu musi mieć odpowiednią oprawę. W pierwszej kolejności należy dobrać właściwy trunek do okazji i preferencji uczestników. W drugim kroku natomiast trzeba dostosować do podanego napoju rodzaj kieliszka lub szklanki. Wyzwanie na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowane, ale wystarczy skorzystać z poradnika, aby nie popełnić gafy na przyjęciu czy spotkaniu ze znajomymi.
– Alkohol i jego towarzyskie spożywanie jest tak wiekowe, jak cywilizacja – mówi specjalista ze sklepu Porcelana24.pl, który oferuje naczynia stołowe ze szkła i porcelany. – Ponieważ proces wytwarzania różnego rodzaju trunków przez stulecia był stale doskonalony i wciąż podnoszono jakość wyrobów oraz tworzono ich nowe rodzaje, to w sposób naturalny powstawały wokół ich spożycia rytuały wymagające odpowiednich gadżetów. Dziś w zasadzie każdy rodzaj napojów ma swoje specyficzne naczynia do picia. Czasem nawet kieliszki mają jedno zastosowanie, jak chociażby martinówki, w który można serwować tylko jeden rodzaj drinka.
Kieliszki do wódki
Klasyczny kieliszek do wódki to niewielkie szklane naczynie o pojemności 50 ml z płaskim dnem grubszym niż ścianki. Dzięki temu jest bardzo stabilny. Coraz częściej jednak można spotkać wersję na cienkiej nóżce. Ważne są nieskazitelnie przezroczyste ścianki, które podkreślają krystaliczność trunku. Dla odważnych dostępne są kieliszki o pojemności 100 ml.
Kieliszki do whisky
Ten trunek – o podobnej mocy jak wódka – podawany jest najczęściej w szklankach o grubym dnie. Czasem można jednak natknąć się na kieliszki do whisky osadzone na nóżce o pojemności 50 ml. Czasza jest pękata i zwęża się w górnej części, dzięki czemu na dłużej utrzymuje się wewnątrz specyficzny aromat whisky. Można spotkać też zestawy ze specjalnymi szklanymi pokrywkami, które zatrzymują zapach w środku kieliszka. Pije się z nich tzw. shoty – porcje wypijane jednym łykiem.
Kieliszki do koniaku
Koniak również jest alkoholem, w którym szczególnie ceni się jego aromat. Stąd też specyficzna budowa naczyń, w których jest serwowany. Kieliszki do koniaku są pękate i mają zwężaną górę – kształtem przypominają kwiat tulipana. Powód takiej budowy jest ten sam, jak w przypadku każdego alkoholu z intensywnym zapachem – utrzymanie w kieliszku na dłużej aromatu. Czasze osadzone są na krótkiej nóżce z szerokim podstawkiem.
Kieliszek do czerwonego wina
Czasze naczyń do win powinny być osadzone na długich nóżkach. Pozwala to trzymać kieliszki za tą część i nie nagrzewać napoju ciepłem z dłoni. Kieliszki do wina czerwonego mają pękate, pojemne czasze. W środku szlachetny napój ma wtedy szeroki kontakt z powietrzem i pozwala to lepiej wydobyć z niego bogactwo aromatów. Im starsze wino, tym kieliszek powinien być bardziej brzuchaty.
Kieliszek do białego wina
Białe wino podawane jest w kieliszkach o mniejszej pojemności niż te przeznaczone dla czerwonego. Tu również o kształcie decyduje aromat trunku. Białe wino ma mniej intensywny zapach niż czerwone i jest on bardziej ulotny. Mniejsza czasza o wysmukłym kształcie pozwala łatwiej wyłapać, to co wydobywa się z nalanego do środka napoju. Długie nóżki i w tym wypadku chronią trunek przez ogrzaniem ciepłem dłoni.
Kieliszki do szampana
Najdłuższe i najbardziej wysmukłe czasze przeznaczone są dla kieliszków do szampana. Tym razem decydują o tym charakterystyczne pęcherzyki uwalniane z trunku. Wędrują one od dna do górnej powierzchni, więc im wyższy jest słup wina musującego, tym dłużej można obserwować ten fascynujący spektakl. Spotyka się jednak także kieliszki do szampana o zupełnie innej budowie – z niskimi, pękatymi czaszami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Nordtex Home Iwona Bizoń
Pościelowe artykuły woj. pomorskie83-000 Pruszcz Gdański, Dobrowolskiego 8
-
Justyś Glass PPHU Maciej Kryczało
Świąteczne artykuły, dekoracje woj. śląskie42-202 Częstochowa, Litewska 4