Skuteczna profilaktyka salmonellozy w hodowlach kur
Salmonelloza to choroba wywoływana przez bakterie Salmonella. Najczęściej występuje w przewodach pokarmowych zwierząt gospodarskich, przede wszystkim drobiu. Schorzenie jest bardzo niebezpieczne dla kur, dlatego tak ważna okazuje się jego odpowiednia profilaktyka. Rozwój salmonellozy prowadzi do dużych strat w hodowli, w związku z czym warto zrobić wszystko, aby ochronić ptaki przed zarażeniem się bakteriami Salmonella.
Kury mogą się zarazić tymi bakteriami w różnych sytuacjach. Najczęściej są na nie narażone przez złe warunki przetrzymywania. Hodowca ma obowiązek zadbać o miejsce, w którym trzyma ptaki. Jest to szczególnie istotne w przypadku masowej produkcji zwierząt. Duże ryzyko zachorowania pojawia się głównie wtedy, gdy na małym obszarze występuje duże zagęszczenie kur.
Pracownik weterynaryjnego laboratorium diagnostycznego Vet Lab Group Jędryczko mówi: Częstym powodem zachorowania drobiu są również trudne w czyszczeniu sprzęty, wykorzystywane do zadawania paszy. Ich wybór ma więc duże znaczenie dla zdrowia ptaków. Należy zadbać o to, aby ich czyszczenie nie było tak skomplikowane. Trzeba regularnie o nie dbać, aby nie stanowiły zagrożenia dla zwierząt.
Do rozwoju salmonellozy przyczyniają się także czynniki stresogenne i obniżona odporność kur. Hodowcy powinni też zwracać uwagę na to, aby w pobliżu ptaków nie było żadnych szkodników, które mogą być naturalnymi nosicielami bakterii Salmonella.
Jak zapobiegać salmonellozie?
Salmonelloza to duże zagrożenie dla kur, które trudno całkowicie wyeliminować. Można jednak robić wszystko, aby nie doszło do zarażenia. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na diagnostykę chorób drobiu, pozwalającą na wczesnym etapie rozpoznać schorzenie i rozpocząć skuteczne leczenie. Gdy zauważysz niepokojące objawy wśród kur, od razu zgłoś się do lekarza weterynarii, który powinien wykonać odpowiednie badania i zlecić właściwy sposób leczenia zwierząt. Aby zwalczyć salmonellozę, nie podaje się żadnych antybiotyków. Za to wskazane jest stosowanie szczepień profilaktycznych przeciw temu schorzeniu. Wyróżniają się one wysoką skutecznością, dlatego są zalecane przez lekarzy weterynarii.
Profilaktyka salmonellozy w hodowlach kur polega również na wykorzystywaniu kwasów organicznych o silnym działaniu antybakteryjnym. Poza tym zalecane jest stosowanie probiotyków, prebiotyków, a także fitobiotyków. Dobrym pomysłem są też bakteriofagi, oznaczające naturalny sposób zwalczania bakterii Salmonella. Ta metoda jest znana od dawna, ale nie od samego początku się ją wykorzystuje. Początkowo jej zalety nie zostały docenione. Obecnie stosuje się ją w walce z salmonellozą u ptaków. Używanie bakteriofagów nie wymaga okresu karencji. Oprócz tego nie wpływają one negatywnie na naturalną mikroflorę bakteryjną układu pokarmowego. Ich skuteczność określa się jako bardzo wysoką, co sprawia, że coraz więcej osób decyduje się na stosowanie tego sposobu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana