Smaki Azji, czyli najpopularniejsze dania tajskie
Nie ulega wątpliwości, że kuchnia azjatycka obecnie dorównuje popularnością kuchni włoskiej czy greckiej. Nic dziwnego! Dania kuchni azjatyckiej kuszą wyjątkowym smakiem i aromatem. Pad thai, bao czy smażone warzywa z grzybami to absolutny klasyk kuchni tajskiej, którego bez wątpienia warto skosztować! Czym wyróżnia się kuchnia tajska? Jakich specjałów warto spróbować? Podpowiadamy!
Czym charakteryzuje się kuchnia tajska?
Dania rodem z Tajlandii bazują na pięciu głównych smakach: słonym, słodkim, kwaśnym, gorzkim i ostrym, z czego ten ostatni wyraźnie dominuje. Kuchnia tajska bez wątpienia należy zatem do najbardziej pikantnych kuchni świata.
Dania kuchni tajskiej przyrządzane są w woku, czyli charakterystycznej, głębokiej patelni podgrzewanej do wysokiej temperatury. W woku z powodzeniem przygotowuje się makarony, ale też warzywa czy zupy.
Jednym z podstawowych składników dań kuchni tajskiej jest kokos. Kucharze specjalizujący się w kuchni tajskiej używają mleka kokosowego, oleju kokosowego, wiórek oraz cząstek świeżego kokosa.
Ponadto, w daniach kuchni tajskiej wykorzystuje się trawę cytrynową, kolendrę, tajską bazylię, świeży imbir, liście limonki, sos rybny i ostrygowy.
Najpopularniejsze dania tajskie
Dania tajskie są wyjątkowo aromatyczne i kolorowe. Połączenie różnych smaków tworzy doskonałą kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wyrafinowanego smakosza. Wśród najpopularniejszych tajskich potraw, wymienić warto:
pad thai – smażony makaron ryżowy z jajkiem, cebulą, kiełkami fasoli mung, kolendrą i orzechami. W restauracji tajskiej Neon Street food, będącej częścią Słonego Spichlerza w Gdańsku, gdzie serwowane są dania z różnych rejonów świata, możesz skosztować pad thai z tofu, kurczakiem lub krewetkami;
smażone warzywa i grzyby w sosie ostrygowym z trawą cytrynową, z dodatkami do wyboru (tofu, kurczak, wołowina, krewetki);
czerwone curry – smażone warzywa w paście curry, z dodatkiem kiełków, prażonych orzechów, dymki i aromatycznej kolendry;
warzywa z woka w sosie sojowym – smażone w woku warzywa z imbirem, chilli, kapustą pekińską, dymką, sezamem i kiełkami, podawane z kurczakiem, wołowiną, tofu lub z krewetkami;
bao (zwane też baozi) – aromatyczne bułeczki wypełnione farszem. W restauracji w Starym Mieście w Gdańsku znajdziemy między innymi: bao z kurczakiem, bao z boczniakami i grzybami mun czy bao z szarpaną wieprzowiną.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana