Twardość - ważny parametr przy wyborze ziemniaków

Na świecie istnieje naprawdę wiele gatunków ziemniaków. Ich liczba jest liczona w tysiącach. W samej Polsce jest ich około 100, nic więc dziwnego, że istotne jest zwracanie uwagi na ich parametry i właściwości. Dlaczego twardość ziemniaka jest ważna, jak ją odróżnić i na co zwracać uwagę podczas wybierania odpowiedniego gatunku?
Typ ziemniaków, a ich twardość
Twardość ziemniaka to ważny parametr, który może zadecydować o naszym wyborze. Wszystko zależy od rodzaju potrawy, którą chcemy przygotować lub osobistych preferencji żywnościowych. Za twardość ziemniaka odpowiada ilość skrobi jaka się w nim znajduje. Możemy wyróżnić 3 typy ziemniaków.
Typ A - czyli ziemniaki o najmniejszej zawartości skrobi, są to gatunki najtwardsze i nie rozpadają się pod wpływem ciepła. Są to między innymi takie gatunki jak: Riviera, Krasa, Viviana czy Almera. Ziemniaki tego typu najlepiej nadadzą się do gotowania zup, sałatek, zapiekanek oraz grillowania.
Typ B - ziemniaki tego typu, są średnio twarde, dzięki czemu uważane są za najbardziej uniwersalne gatunki. Popularne jako dodatek do obiadu, składnik puree, kopytek, ale również i zup. Najbardziej znane gatunki to: Gala, Ingrid, Irys oraz Irga.
Typ C - ostatni tym ziemniaków, zawiera najwięcej skrobi. Po ugotowaniu rozsypują się, a ich konsystencja jest dość sucha. Są to zazwyczaj najmniej twarde gatunki ziemniaków. Wykorzystuje się je do placków, frytek, puree oraz pieczenia. Odmiany tego typu ziemniaków to na przykład Innovator, Lady Claire, Malaga oraz Bryza
Oprócz odpowiedniego typu ziemniaka warto również zwrócić uwagę na jego jakość. Świeże i dobrej jakości ziemniaki znacznie dłużej zachowają swoją twardość i wartości odżywcze. Dobrze jest więc kupować to warzywo od sprawdzonych sprzedawców. Gospodarstwo Rolne i Produkcja Warzyw Kuduk zapewnia swoim klientom warzywa o najwyższym standardzie jakości, pochodzące z produkcji o wysokiej kulturze rolnej.
Na co jeszcze warto zwracać uwagę podczas wybierania ziemniaków?
Oprócz twardości ziemniaka warto wziąć pod uwagę również inne właściwości tego warzywa. Przede wszystkim zwróć uwagę na wygląd ziemniaków. Powinny one być świeże oraz bez widocznych uszkodzeń. Dodatkowo dobrze jest przy wyborze ziemniaka patrzeć na ich kolor. Warzywa, jeżeli nie są specjalnego gatunku, dla którego jest to charakterystyczne, nie powinny mieć zbyt ciemnego koloru. Dobrze jest również kupować te ziemniaki, które nie posiadają zielonych plam oraz nadmiernej ilości wystających kiełek.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Swojskie wyroby mleczne Agnieszka Piętka
Mleko, produkty mleczne woj. mazowieckie08-445 Kolonia Pogorzel 6