Z czego wynika popularność płyt ceramicznych w zabudowach gastronomicznych?
By serwowanie gorących potraw było możliwe, lokal gastronomiczny musi być wyposażony w urządzenie grzewcze. Wśród kilku dostępnych na rynku rozwiązań, wyjątkowo często wybierane są ceramiczne płyty, które coraz częściej zastępują klasyczne kuchnie gazowe. Z tego artykułu dowiesz się, jak działają wspomniane płyty oraz dlaczego są tak popularne w gastronomii.
Sposób działania
Na początek warto wiedzieć, że do działania płyty ceramicznej niezbędna jest energia elektryczna. Jeśli więc wystąpią jakiekolwiek przerwy w dostawie zasilania, korzystanie z zabudowy barowej wyposażonej w urządzenie tego typu będzie niemożliwe. Bez prądu nie mogą bowiem działać zainstalowane spiralne grzałki, odpowiadające za rozgrzanie płyty. Grzałki te wyznaczają również kształt i wielkość palników, dzięki temu dokładnie wiemy, w którym miejscu powinniśmy postawić naczynie. Dodatkowo warto wiedzieć, że po wyłączeniu podgrzewania palnik jeszcze przez jakiś czas pozostanie ciepły. Ułatwia to podtrzymanie temperatury potraw, jednakże sprzyja również przypadkowym poparzeniom.
Koszty kupna i eksploatacji
Ogromną zaletą płyt ceramicznych są niższe koszty ich zakupu, w porównaniu chociażby do płyt indukcyjnych. Co więcej, nie wymagają one stosowania specjalnie przystosowanych naczyń, co dodatkowo pozwoli zredukować wydatki na wyposażenie lokalu. Producenci nowoczesnych urządzeń gastronomicznych, na przykład firma Komat, konstruują swoje produkty w taki sposób, by nie pobierały zbyt dużych ilości energii. Jeśli więc wybierzemy urządzenie o wysokiej klasie energetycznej, nie musimy martwić się o rachunki za prąd użyty do zasilenia płyty.
Walory użytkowe
Poza niższą ceną, na popularność omawianych urządzeń ogromny wpływ ma również wygoda i bezpieczeństwo ich użytkowania. Przede wszystkim ceramika jest materiałem nieszkodliwym dla zdrowia, więc nie musimy martwić się o jakość gotowanych potraw. Co więcej, bardzo łatwo usunąć z niej wszelkie zabrudzenia, dlatego regularne czyszczenie nie powinno przysporzyć nikomu problemów. Nie można zapominać również o nowoczesnych funkcjach dodatkowych, które ułatwią pracę w lokalu. Doskonałym przykładem takiego rozwiązania jest wyłącznik czasowy, dzięki któremu unikniemy chociażby przypalenia pozostawionego na płycie jedzenia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana