Delikatne, choć wciąż niedoceniane mięso wieprzowe – przepisy na poliki
W Polsce najczęściej jadamy dania z wołowiny albo kurczaka. Niesłusznie wieprzowina często spychana jest na dalszy plan. A przecież to delikatne i kruche mięso doskonale nadaje się do gotowania, pieczenia, czy smażenia smakowitych potraw. Z wieprzowiny możemy przygotowań m.in. przepyszne policzki w sosie własnym. Przeczytaj artykuł i poznaj kilka krótkich przepisów, jak przygotować to danie.
Jak przyrządzić policzki wieprzowe w sosie własnym?
Aby przygotować policzki w sosie własnym w klasycznej wersji nie potrzebujemy wielu składników. Na początku pokrój marchewkę i cebulę. Oczyszczone i wysuszone policzki obtaczamy dokładnie w mące tak, aby pokryła całe mięso. Następnie rozgrzej olej na patelni i podsmażaj policzki przez kilka minut z obu stron. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, a następnie wcześniej przygotowaną marchewkę i cebulę. Smaż dalej przez kilka minut, a gdy warzywa będą gotowe, dodaj wody. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Policzki wieprzowe w sosie z surówką z marchewki
Przygotowanie policzków wieprzowych według tego przypisu wymaga pozostawienia ich na noc w lodówce. Wcześniej muszą być oprószone solą i pieprzem. Następnie obtaczamy je w mące i smażymy, aż będą miały złocisty kolor. Wyciągamy z patelni mięso i dodajemy na nią warzywa – marchew i cebulę. Gdy je poddusimy, dorzucamy policzki i posypujemy wszystko słodką czerwoną papryką. Całość podlewamy bulionem i dusimy przez godzinę na mniejszym ogniu, dolewając wody i mieszając. Tak przygotowane policzki wieprzowe w sosie własnym podajemy z ziemniakami oraz startą marchewką.
Gotowe dania z policzkami wieprzowymi
Przygotowanie policzków wieprzowych w sosie własnym wymaga czasu, a my nie zawsze go mamy. Jeśli jednak nie chcesz rezygnować z tego dania, możesz kupić je już przygotowane. Takie produkty oferuje m.in. producent wyrobów z wieprzowiny Michna Food. Policzki wieprzowe w sosie własnym zamykane w szczelnych słoiczkach doskonale sprawdzą się na wiele okazji. Możesz zjeść je na obiad w domu lub w pracy, a także podać gościom na organizowanym przez Ciebie przyjęciu domowym. Taki posiłek możesz zabrać ze sobą w podróż i cieszyć się domowymi smakami, nieważne gdzie przebywasz.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana